جشنواره شتر در دهستان طرود شاهرود

 در روزهای 23 و 24 فروردین 1389 اولین جشنواره ملی شتر با شرکت حدود 15 استان در دهستان طرود شاهرود برگزار شد.روز 23 فروردین اختصاص به ارائه مقالات  و مباحث علمی  در مورد شتر داشت و در شهر بسطام که در 6 کیلومتری شاهرود است،برگزار شد.کارشناسانی از کشور ایتالیا هم در همایش حضور داشتند و مقالات خود را ارائه کردند.

از ساعت 9 صبح روز 24 فروردین مراسم جشنواره در دهستان طرود شروع شد.شور و شوق اهالی طرود ،مشخص ترین نکته ای بود که به چشم آمد.بچه های طرود بدون ترس در بین شترها می دویدند و از اینکه چند عکس یادگاری از آنها بگیرم،شعف زیادی از خود نشان می دادند.در کنار برگزاری مراسم جشنواره شتر،نمایشگاهی از صنایع دستی خانواده های پرورش دهنده شتر هم برپا شده بود که با وجود اینکه از وسعت کمی برخوردار بود،از استقبال مناسبی برخوردار بود.

من دنبال خرید یک خورجین دوچرخه بودم که پیدا نکردم. یکی از روستائیان خارتوران که مسئول فروش صنایع دستی بود، به من گفت که اگر مطمئن شوم که شما سوار دوچرخه می شوید،خودم برایتان یک خورجین زیبا درست می کنم.

 حضورآقای واحدی،مجری تلویزیون و برنامه "مستقیم آبادی" هم به گرم شدن فضای جشنواره کمک کرده بود. آقای واحدی سعی می کرد در حین عبور ساربانان و شترها ضرب المثل هایی را که کلمه شتر در آنها وجود دارد را با همراهی جمعیت بیان کند. ضرب المثلها و اشعاری مانند :

شتر دیدی ندیدی

ای ساربان آهسته ران کآرام جانم می رود

شتر در خواب بیند پنبه‌دانه    گهی لپ‌لپ خورد گه دانه‌دانه

شترسواری دولا دولا نمیشه

چند نکته:

1.    شوق و خوشحالی اهالی و اهمیت دادن به حرفه شترداری و ساربانی،بواسطه برگزاری این جشنواره، به استمرار این حرفه کمک می کند.

2.    جشنواره از تنوع مناسبی برخوردار بود و شترهایی از استانهای مختلف در مسابقه شرکت داده شده بودند.ساربانانی از استانهای قم،اصفهان،کرمان ،بوشهر، سیستان و بلوچستان، خراسان (جنوبی و ..)اردبیل و ..در جشنواره حضور داشتند. هم نشینی هموطنان از گوشه و کنار کشور در کنار هم به همبستگی ملی کمک می کند که بسیار حائز اهمیت است.

3.    معرفی صنایع دستی شترداران،به بازاریابی محصولات آنها کمک می کند و بازارهای مصرف جدیدی ، برای این صنایع پیدا می شوند.

4.    در روزهای برگزاری جشنواره این نکته چندبار بیان گردید که" شیر شتر غذا نیست،دواست."فرهنگ سازی و اقبال عمومی از مصرف شیر،دوغ و گوشت شتر،کمک موثری به رونق حرفه شترداری در کشور خواهد کرد.کشور ما یکی از واردکنندگان گوشت است. خرید گوشت از خارج،همواره با مشکلاتی همراه بوده است.با خرید گوشت از خارج،ارز از کشور خارج می شود.کنترل جنبه های بهداشتی آن همواره یک مسئولیت سخت است.مسائل ذبح آن همواره یک دغدغه بوده است و نظارت بر این فرآیند،هزینه تمام شده را افزایش می دهد.

از طرف دیگر بیابانهای وسیع کشور استعداد این را دارند تا تعداد شترهای بیشتری در آنها پرورش یابد. و نیاز گوشت کشور را فراهم کنند.هم اکنون در شهر شاهرود فقط چند قصابی گوشت شتر می فروشند.این امربدین معناست که مردمان کمی گوشت شتر را مصرف می کنند. البته در بسیاری از شهرهای دیگر کشور در هیچ قصابی گوشت شتر وجود ندارد.گوشت شتر ارگانیک ترین گوشت موجود در کشور و همه دنیاست.شتر از غذایی استفاده می کند که اصلا آلوده به آفت کشها،علف کشها و کود و سموم شیمیایی نیستند. فرهنگ سازی در این زمینه به سلامت عمومی کمک می کند و حرفه شترداری را از رونق بهتری برخوردار می کند.

5.مهاجرت از روستا به شهرها،باعث ایجاد فشار مضاعف بر برنامه ریزیهای مختلف شهری،آموزشی،اشتغال،مسکن و...می شود.هرگونه اقدامی که این روند را کند نماید،کمک به توسعه پایدار کشور خواهد کرد.

 

به همه کسانی که در برگزاری جشنواره کمک کرده بودند،دست مریزاد می گویم.