تامین آشامیدنی سالم برای روستائیان

تامین آب آشامیدنی سالم برای روستائیان

احسان طالبی

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران آب

دانشگاه علم و صنعت ایران

مقدمه :

با نگاهی به بافت اجتماعی ، اقتصادی جامعه کشاورزی کشوزمان و نقش روستائیان در اقتصاد خانواده ، ضرورت توجه بیشتر به این قشر ، دو چندان می شود .

سنتی بودن کشاورزی در گذشته وسمت گیری چند سال اخیر برای مکانیزه نمودن بخش کشاورزی نیاز به همسو کردن قشرهای فعال در بخش کشاورزی دارد .

آب ماده ای بسیار با ارزش است و به گفته خیلی از کارشناسان چنانچه در آینده اگر جنگ جهانی اتفاق افتد بخاطر آب خواهد بود .

آب سالم و عاری از عوامل بیماریزا و مواد خارجی جهت شرب و همچنین آبیاری مزارع از نکات بسیار مهم روز است و همچنین استفاده درست از این منبع با ارزش از مسائل اصلی بهره برداری جهت برآورد نیازهای مختلف انسانهاست .

فهرست :

1-       آب آشامیدنی سالم

2-       نگهداری از منبع آب عمومی

3-       مدیریت آب آشامیدنی برای افراد خانه دار

4-       چند روش ساده برای تصفیه آب آشامیدنی

5-       چاه های زهکش برای دفع مناسب فاضلاب

6-       استفاده موثر از آب آبیاری

آب آشامیدنی سالم

چگونه آب نا سالم را تشخیص دهیم ؟

سالانه میلیونها کودک زیر 5 سال در جهان ، بر اثر ابتلا به بیماریهای ناشی از آب می میرند .با اینکه بیشتر مردم آگاهند که آب نا سالم باعث بیماری می شود ، تعداد نسبتا کمی می دانند که آب باعث اسهال ، وبا و بیماریهای گوارشی می شود . زنان روستایی مهم ترین جمع آورندگان ، ذخیره کنندگان و استفاده کنندگان آب در خانه و جامعه هستند . از این رو آنها باید بدانند که چگونه از سالم بودن آبی که مصرف می کنند اطمینان یابند .

آب سالم چیست ؟

آب زمانی سالم است که در آن عامل بیماری زا وجود نداشته باشد ، آب آشامیدنی سالم باید :

-عاری از انواع میکروب ها (باکتری، انگل، ویروس و...)باشد .

- عاری از مواد زیان آور شیمیایی (مانند افت کش ها )و مواد خارجی گل ولای می باشد .

- برای چشیدن مطبوع باشد و یا مزه نداشته باشد .

-بدون رنگ و کاملا شفاف باشد .

بی بو باشد .

اهمیت آب سالم

مسلما هر آبی برای استفاده های شخصی ،نوشیدن و پخت و پز سالم نیست .

آب آلوده برای سلامتی خطر ناک است و منشاء بیماریهای کشنده ای چون وبا ، اسهال ، اسهال خونی ، ناراحتیهای گوارشی و التهاب روده ، تیفویید ، فلج اطفال ، ابتلا به پیوک (کرم رشته ای ) ، عفونت های انگلی و معضلات بهداشتی دیگر است .

چه عواملی باعث آلودگی منابع آب می شوند ؟

-فضولات انسانی مدفوع و ادرار

- فضولات حیوانی کود و ادرار

- فاضلاب حمام ، شستشو و نظافت

-آب برون ریز ضایع مانند معادن ، کارخانه ها و پالایشگاه ها (مشاهده ماهی های مرده در آب می تواند نشانگر وجود مواد شیمیایی در آب باشد .)

- فاضلاب شهری

-دفع نادرست زباله و فاضلاب ها

-آفت کش ها و کودهای کشاورزی که به درون رودخانه ها و آب ها زیرزمینی شسته می شوند

-لاشه و اجزای در حال پوسیدن حیوانات و گیاهان ، به خصوص در آب های راکد .

-فرسایش خاک ها .

به واسطه وجود این آلاینده ها ، آب برای مصارف خانگی و در نتیجه برای شرب ، نا سالم است .

آب ناسالم حاوی مواد مضر شیمیایی (مانند آهن و فلوراید )،  میکروبها و مواد آلاینده فاضلاب است . ذرات شیمیایی و میکروب ها با چشم غیر مسلح قابل رویت نیستند اما می توانند باعث طعم یا بوی نا خوشایند در آب شوند .

آب ناسالم دارای :

-مزه تلخ یا شور که ممکن است به دلیل وجود آهن زیاد یا نمک ها مختلف مانند کلریرها باشد.

- بوی تعفن که به دلیل وجود گازها ، میکروب ها ، فاضلاب ها و یا وجود جلبک و خزه است .

-ظاهر تیره که به دلیل وجود گل و لای ، نمک ، آهن ، مواد آلی در حال فساد و یا رنگ ها می باشد .

به طور کلی :

-آب روان سالم تر از آب راکد است .

- آب های زیر زمینی سالم تر از آب های سطحی هستند .

- چاه هایی که بدنه و روی آن ها پوشانده شده و آب به وسیله دست پمپ می شود ،سالم تر از چاه های روباز ، تانک های آب و آبگیر ها هستند .

- آب در چاه های عمیق سالم تر از آب چاه های کم عمق است .

توجه : برای اطمینان ، نمونه ای از آب را برای آزمایش به آزمایشگاه محلی تست آب ببرند .

توجه :

-      چاه ها باید در محل مناسبی دور از منابع آلودگی قرار داشته باشند .

-      آبی که از تلمبه ها ی دستی خارج می شود ممکن است در فصل بارندگی دچار آلودگی شود .

-      از ورود آب های سطحی به چاه ها جلوگیری کنید .

-      محل های شستشو و منابع آلودگی را در پایین دست منبع آب مصرفی خود قرار دهید .

نگهداری از منابع آب عمومی :

در هر روستایی ، منبع آب یکی از با ارزش ترین منابع زندگی است . بنابراین هر فردی مسئول حفاظت آن در مقابل آلودگی می باشد.

*شیرها و و تلمبه های آب :

- شیر و تلمبه و محوطه اطراف منبع را تمیز نگهدارید .

- مجرایی برای انتقال آب های مازاد اطراف منبع ، تعبیه کنید .

- آب های اضافی خارج شده از منبع می توانند برای آبیاری یک تکه زمین یا باغچه خانگی به کار روند . یا می توانند به درون یک گودال (محفظه مخصوص) هدایت شوند . این کار باعث می شود که محوطه منبع گل آلوده و کثیف نشود .

- مجرای انتقال آب را مرتبا تمیز کنید .

- بتن های ترک خورده (اطراف منبع ) را مرمت کنید و لوله ها و شیر آلات خراب را سریعا تعمیر کنید .

- منبع آب ، سیستم لوله ها و تانکر دخیره را در برابر آلودگی ها یی که توسط مردم ، حیوانات و فاضلاب های کشاورزی و صنعتی تولید می شود ، محافظت کنید .

- مانع از این شوید که افراد ، به خصوص بچه ها در هنگام آشامیدن آب ، دهان خود را به شیر یا خروجی پمپ بگذارند .

- برای شستشوی لباس یا حمام کردن باید حداقل 15 متر از منبع آب فاصله داشته باشید .

- یک دیوار حفاظ برای جلوگیری از ورود دام و حیوانات اهلی به نزدیک شیر و تلمبه قرار دهید .

- اگر استفاده دام از منبع آب ضروری است ، یک آبشخور سیانی مخصوص به فاصله حداقل 15 متر از منبع برای آنها درست کنید .

- شیر را پس از استفاده ببندید و آب را هدر ندهید .

چاه ها :

-   چاه های حفر شده ، باید حداقل 15 متر از منابع آلودگی مانند چالاب ها و مخازن  فاضلاب و دفع بهداشتی دور باشد .

-      هر گونه محفظه تو خالی ، لانه موش و جانوران در اطراف چاه باید پر شود .

-      منطقه حفر چاه باید به اندازه کافی مرتفع باشد که از ورود آب های جاری و یا نفوذ آنها به چاه جلوگیری شود .

-   یک دیواره به ارتفاع 1 متر در اطراف دهانه چاه کشیده شود تا آب های جاری به داخل چاه نریزد . بالای این دیواره بهتر است یک شیب رو به بیرون داشته باشد تا از نشستن افراد یا شستن لباس در آن قسمت و در نتیجه آلودگی آب چاه ، جلوگیری شود .

/ 1 نظر / 9 بازدید
دانشجو

خیلی خوب بود برای پروژه ام به کار امد ممنون احسان طالبی